top of page

Det finns flera olika teorier kring varifrån Käringön fått sitt namn. De allra flesta tror att det är efter en elak gammal tant, men så är det inte.

Kvinnan som står staty vid hamninloppet ser ju faktiskt ut som en kärring och det leder ofta till lite förvirring hos våra besökare. Statyn är i själva verket konstnären Franz Glatzls hyllning till fiskarhustrurna på ön. Varje gång kvinnorna besökte fastlandet skulle de bära med sig tillbaka förklädet fullt med jord. Det krävde öns präst, den svavelosande predikanten Simson. Det var så man kunde anlägga kyrkogården på ön.

En teori är att namnet kommer från ordet tjäring, som är en sorts facklor som tändes till sjöfarares hjälp. En annan teori är att det kommer från ett slags sjömärken, stentorn, rösen, som kallades Käringar.

En tredje närbesläktad teori, som kanske är den mest sannolika, är att det kommer från ett låneord från skotska gaeliskan ”cairn” som betyder röse, kummel, sjömärke (utgörs i traditionell form av en vitmålad stenhög). Ett sådant röse fanns tidigare på Käringön och det är troligt att det är därifrån namnet kommer.

bottom of page