top of page
IMG_20200601_170739_171.JPG

Aktiviteter på Käringön

UNIKA UPPLEVELSER ATT MINNAS

Det finns många aktiviteter för alla åldrar på Käringön. Upptäck ön på egen hand genom att bara ströva runt mellan husen på norra sidan och ute på klipporna på söder eller hitta inspiration på den här sidan.

Våra personliga favoriter är bastu och bad på Lotshotellet, paddla havskajak och SälRacing.

Vill du göra någonting riktigt spektakulärt bokar du in dig hos oss på hummerfiske under hösten, då vi också har platser på hummerfesterna på Petersons Krog för våra gäster. Detsamma gäller så klart även för kustens bästa julbord som våra grannar bjuder på.

IMG_3916.jpg

Kallbadhusen

Friluftsbadet

Trampolinbadet

Tanternas vik

Boule

Båtturer

Guidade turer

Utegym / träning

Fiskarstugan - hembygdsmuseum

Friluftsbadet

Friluftsbadet har anor från slutet av 1800-talet då Käringön blev en badort. Badet ligger på de släta klipporna på öns sydspets och av tradition är detta ett nakenbad. Friluften är ett enkelt bad för stilla dagar med friskt och klart vatten och det enda som underlättar ett bad är tampen i berget som sitter vid den ”naturliga” trappan. 

Trampolinbadet

En djup klipplagun med kristallklart vatten. En stege för den försiktige och trampolin för den modige. Klippor som smekts lena av vind och storm i tusentals år. Vidunderlig utsikt mot Måseskärs fyr och Marstrands fästning. Inte så bra för små barn, det är för djupt. Badet ligger allra längst ut på Käringöns sydvästra spets, Käringö Käften.

Kallbadhusen

Herr- och dambaden på öns sydvästra sida är pärlor från tiden då kalla, salta bad och barfotapromenader på vågslipade klippor var ett societetsnöje. Så var det i början av 1900-talet, och badhusen har överlevt alla stormar sen dess. Damer för sig. Herrar för sig. Naket gäller. Den som kommer i baddräkt får onda ögat.

Gå söderut över den stora ängen, Ängevik, nära Simsons prästgård, tills du kommer till en havsvik där du hittar de två vitmålade badhusen, Herrbadet från slutet av 1800-talet och Dambadet från 1920. Byt om i en hytt, sola på en klippa eller på trädäcket och njut av härliga bad. De båda husen sköts ideellt av Käringöns badhusförening och är man inte medlem i föreningen lägger man en Badtjuga (20 kr) i en burk i en av hytterna för att på så sätt bidra till att husen underhålls och finns kvar också till kommande generationer.

brygga ut till havet
Tanternas vik

Hornuddarna är damernas badställe med fina släta klipphällar direkt vid vattnet. Gå från fotbollsplanen vid Myra, se skyltar. Herrar vänder diskret bort blicken när de passerar...

Boule

Boulebanan finns vid Myra som idrottsplatsen heter.  Klot finns att låna gratis på Lotshotellet.

Båtturer

Här finns så mycket att välja på att vi skapade en egen flik för det.

IMG_2830.jpg
Fiskarstugan - hembygdsmuseum

Fiskarstugan hus 78, är ett så kallat enkelhus troligen från slutet av 1700-talet. Det var nyrenoverat 1825 då det blev hem åt nygifta fiskarparet Engström, vars barnbarn Matilda Engström vid sin död donerade det för att framtida släkten skulle se hur man levde förr. Läs mer hos hembygdsföreningen.

Sportfiske

Käringön har fantastiska fiskevatten och det mest spektakulära är naturligtvis havsöringsfiske i Vallerösund. Havsöringen du fångar är normalt runt en halv meter lång och säsongen då det är tillåtet att fiska öring sträcker sig ända från april till september men du får bara ta med dig två per dag, resten av fångsten får du släppa tillbaks i vattnet.

Guidade turer

Gå på en spännande rundtur på Käringön! Här finns det historia som sträcker sig från 1500 talet. Vi vandrar förbi den äldsta bebyggelsen och anar de gamla fiskarfamiljernas levnadsvillkor. De mer än 100-åriga sjöbodarna och den vackra gamla hamnen Isacke sund. Simsons Prästgård, den vackra kyrkan, och berättelsen om den kända och omtalade Pastor Simson. Pastorn bestämde det mesta för att inte säga allt, på Käringön under sina 50 år som präst. Prata med oss så ordnar vi guidning.

Utegym

På idrottsplatsen Myra finns ett utegym som är kostnadsfritt för alla besökare.

utegym
bottom of page