top of page
Aktiviteter på Käringön

Det finns många aktiviteter för alla åldrar på Käringön. Upptäck ön på egen hand genom att bara ströva runt mellan husen på norra sidan och ute på klipporna på söder eller hitta inspiration på den här sidan...

Våra personliga favoriter är bastu och bad på Lotshotellet, paddla havskajak och SälRacing.

Vill du göra någonting riktigt spektakulärt bokar du in dig hos oss på hummerfiske under hösten, då vi också har platser på hummerfesterna på Petersons Krog för våra gäster. Detsamma gäller så klart även för kustens bästa julbord som våra grannar bjuder på.

IMG_6122.heic
Bad och bastu

Käringön är en av de västligaste öarna i Sverige och i slutet av 1800-talet utsågs Käringön till kurort eftersom det är en av landets solrikaste platser och det faktum att vårt vatten är det saltaste och renaste i hela landet.

Allra bäst är att hitta en egen liten vik där man kan ligga på klipporna och titta ut över den obrutna horisonten. Ett sälhuvud kan dyka upp ibland, annars är det bara hav ända till Shetlandsöarna och Skottland. 

Men det finns också en rad mer elle mindre anordnade badplatser på ön - se kartan längs ner på sidan!

IMG_6753.heic
EDE301C7-20A7-4675-9853-B6B994E8DD2B.JPG
Hotellbryggan med bastu

Snabbaste doppet får du direkt från hotellets egen brygga. Sätt på dig badrocken och på mindre än en minut är du i vattnet... 
Vår bastu är tillgänglig gratis för dig som är gäst på hotellet och för externa gäster kostar privat bokning av bastun 800 kr per timme i grundavgift och 100 kr per person inklusive handduk.

lotshotellets bastu
Friluftsbadet

Friluftsbadet har anor från slutet av 1800-talet då Käringön blev en badort. Badet ligger på de släta klipporna på öns sydspets och av tradition är detta ett nakenbad. Friluften är ett enkelt bad för stilla dagar med friskt och klart vatten och det enda som underlättar ett bad är tampen i berget som sitter vid den ”naturliga” trappan. 

Trampolinbadet

En djup klipplagun med kristallklart vatten. En stege för den försiktige och trampolin för den modige. Klippor som smekts lena av vind och storm i tusentals år. Vidunderlig utsikt mot Måseskärs fyr och Marstrands fästning. Inte så bra för små barn, det är för djupt. Badet ligger allra längst ut på Käringöns sydvästra spets, Käringö Käften.

Kallbadhusen

Herr- och dambaden på öns sydvästra sida är pärlor från tiden då kalla, salta bad och barfotapromenader på vågslipade klippor var ett societetsnöje. Så var det i början av 1900-talet, och badhusen har överlevt alla stormar sen dess. Damer för sig. Herrar för sig. Naket gäller. Den som kommer i baddräkt får onda ögat.

Gå söderut över den stora ängen, Ängevik, nära Simsons prästgård, tills du kommer till en havsvik där du hittar de två vitmålade badhusen, Herrbadet från slutet av 1800-talet och Dambadet från 1920. Byt om i en hytt, sola på en klippa eller på trädäcket och njut av härliga bad. De båda husen sköts ideellt av Käringöns badhusförening och är man inte medlem i föreningen lägger man en Badtjuga (20 kr) i en burk i en av hytterna för att på så sätt bidra till att husen underhålls och finns kvar också till kommande generationer.

Barnbad Öviken

Vid Öviken nära hotellet finns pontoner och sandbotten med ett vattendjup på 50-80 centimeter.

brygga ut till havet
Tanternas vik

Hornuddarna är damernas badställe med fina släta klipphällar direkt vid vattnet. Gå från fotbollsplanen vid Myra, se skyltar. Herrar vänder diskret bort blicken när de passerar...

Barnbadet

Barnbadet, på sydsidan av ön. Om du går söderut över den stora ängen, Ängevik, kommer du till en havsvik där det finns sandbotten.

Andra aktiviteter
Boule

Boulebanan finns vid Myra som idrottsplatsen heter.  Klot finns att låna gratis på Lotshotellet.

Båtturer

Här finns så mycket att välja på att vi skapade en egen flik för det.

IMG_2830.jpg
Fiskarstugan - hembygdsmuseum

Fiskarstugan hus 78, är ett så kallat enkelhus troligen från slutet av 1700-talet. Det var nyrenoverat 1825 då det blev hem åt nygifta fiskarparet Engström, vars barnbarn Matilda Engström vid sin död donerade det för att framtida släkten skulle se hur man levde förr. Läs mer hos hembygdsföreningen.

Sportfiske

Käringön har fantastiska fiskevatten och det mest spektakulära är naturligtvis havsöringsfiske i Vallerösund. Havsöringen du fångar är normalt runt en halv meter lång och säsongen då det är tillåtet att fiska öring sträcker sig ända från april till september men du får bara ta med dig två per dag, resten av fångsten får du släppa tillbaks i vattnet.

Sälsafari och fyrbesök på Måseskär

Vi besöker sälarna vid skären sydost om Måseskär och om vädret är fint lägger vi till på Måseskär och går upp till den drygt 150 år gamla Heidenstamfyren - 1,5 tim - 490 kr/person (min 1500 kr)

Image by karlheinz_eckhardt Eckhardt
IMG_6658.jpg
Vandra

Testa att ladda ner vår vandringsled till din telefon och följ den.

Hummerfiske

Har man en gång varit med om att plocka upp hummertinor vill man gärna göra om det igen. Följ med ut på havet i ett par timmar. Säsongen för hummer ”det svarta guldet” börjar alltid första måndagen efter den 20 september och den bästa tiden för hummerfiske brukar vara i oktober. 

Vallerö

Om du vill kan du packa en picknickkorg och boka en båttur med oss till Vallerö. Där finns en riktigt fin sandstrand i ett skyddat lagunlandskap. Utflykten är perfekt för barnfamiljer.

Vallerösund mellan Vallerö och Hermanö är för övrigt nog en av de bästa platserna i Sverige för vågbus med kajaker. Det kan både bli bra surfvågor närmast Vallerö och även goda möjligheter för rockhopping kring Vallerö och Hermanö.

Tennis

Tennisbanan hittar du längst in i hamnen bakom Fiskaffären. Tennisbanan bokas veckovis hos Skeppshandeln. Bokning sker varje fredag för nästkommande vecka. För att kunna boka måste du också bli medlem, vilket du tecknar årsvis på samma ställe.

Guidade turer

Gå på en spännande rundtur på Käringön! Här finns det historia som sträcker sig från 1500 talet. Vi vandrar förbi den äldsta bebyggelsen och anar de gamla fiskarfamiljernas levnadsvillkor. De mer än 100-åriga sjöbodarna och den vackra gamla hamnen Isacke sund. Simsons Prästgård, den vackra kyrkan, och berättelsen om den kända och omtalade Pastor Simson. Pastorn bestämde det mesta för att inte säga allt, på Käringön under sina 50 år som präst. Prata med oss så ordnar vi guidning.

Utegym

På idrottsplatsen Myra finns ett utegym som är kostnadsfritt för alla besökare.

utegym
Krabbfiske
krabbfiske.jpeg
IMG_20181027_212930.jpg

På Käringön finns mängder av krabbor i alla storlekar! Vad behöver man? Ett snöre och en hink, sen kan det vara rätt skönt att ha en flytväst när man ligger på magen på bryggan. Vi har för våra gäster allt du behöver, bara säg till. När man är nöjd med fångsten låter man krabborna springa ner i havet igen!

Minigolf

Minigolfbanan med 9 spännande hål ligger vid  hamnen.  Vill du
spela minigolf hyr du klubbor och boll i kiosken vid hamnen. Banan är inte i nyskick så spelet kan ta oväntade vändningar...

Kajak
folk som padlar kajak
IMG_6551.jpg

En helt annan upplevelse i en helt annan hastighet får du om du paddlar i de grunda vattnen mellan Käringön och Gullholmen. Gör ett strandhugg på Vallerös sandstrand eller titta på jättegrytorna på Hermanö. Närkontakt med sälar garanterad. Om vädret är lugnt paddlar du ut genom Vallerö sund och nosar på den stora oceanen - fritt blås till Skottland...

På Lotshotellet har vi två fina kajaker och uthyrningen sker i samarbete med Bohus Kayak och självklart ingår all utrustning du behöver (paddlar, kapell, flytväst, sjökort). Det behövs inga förkunskaper - alla kan paddla kajak! Priset är 490 kr per person och då kan du ha kajaken från 10.30 till 18.30. Priset för halvag (3 timmar) är 390 kr per person. Vi byter ut våra kajaker till helt nya varje år.

Hyresvillkor

 

Läs om paddling i våra vatten i Dagens Nyheter.

Komma i och ur kajaken - för nybörjare

Lotshotellets kajaker - Milla visar

IMG_0906.jpg
IMG_3849.jpg
IMG_0017.jpg
karta över käringön och dess aktiviteter
bottom of page